Om oss

Vi är mamma och dotter, Lisa Sjöström och Fanny Engström. Vi är inga gurus, vi är vanliga människor som har gått igenom tuffa saker. Vi har ägnat otroligt mycket tid, pengar och energi åt att försöka komma på hur livet funkar. Nu har vi landat i att vara katalysatorer som älskar att förmedla det enkla och förlösande budskapet att var och en, alltså varenda en av oss människor på jorden, skapar varsin egen värld med hjälp av våra tänkanden. Den världen upplever vi sen med våra sinnen och känslor. När den insikten landar blir livet som ett självspelande piano.

Fanny Engström

fanny@growingtogether.se

Jag är en kreativ virvelvind mår som bäst när jag har många projekt igång. Jag har en Master of Fine Arts (MFA) från Guildford School of Acting (GSA) på University of Surrey i England. Och om det skulle finnas en utnämning som hedersdoktor i mental och emotionell hälsa skulle jag nog kunna få den. Jag jobbar med energier, målar tavlor i regnbågens alla färger, skådespelar, håller utbildningar och driver lyckorörelse.

 

En MFA är en fördjupad masterexamen med pedagogik som ger mig behörighet att vara lärare på universitetsnivå, och jag vill sprida denna färgglada virvelvind till hela världen, inte bara universitet.

 

Jag ser det som en styrka att jag kommer från ett helt nytt perspektiv vad gäller ledarskap i organisationer, för vi kan inte lösa problemen från samma perspektiv där de skapades.

 

Där det började

Fram tills att jag var 5 år beskrev mina föräldrar mig som en solstråle. Sen över en natt vändes allt upp och ner. Jag började få ångestattacker och jag skrek. Jag hade fått OCD (tvångssyndrom).

 

Hela min uppväxt växlade mellan blixtar och dunder och solsken däremellan. Jag brukar säga att de 10 åren med OCD gav mig en härlig gryta av trauma. Den är jag nu tacksam för, för utan den hade jag aldrig dykt in i läkande och personlig utveckling så djupt som jag har gjort. OCD-åren gav mig också en väldigt tidig start på att undersöka tänkande och kännande. Jag förstod kanske inte alla gånger vad som hände när jag var mitt i det men i mitt läkande har jag ofta gått tillbaka till de åren. Och jag har förstått att min djupa förståelse för tänkandet och kännandet definitivt fick sin grund där.

 

”Älgen som blev en myra”

Jag minns att redan när jag var 10 år hade det blivit tydligt för mig att vi människor har förmåga att läka vår emotionella och mentala ohälsa. Jag upplevde det ju själv. Jag sa ”om min OCD var lika stor som en älg förut så har den nu blivit en myra. När jag blir stor vill jag hjälpa andra människor att göra sina älgar till myror”. Jag tror att jag tänkte redan då att ”Älgen som blev en myra” skulle vara titeln på min bok om att må bra. Ja, jag har nog alltid tänkt lite större och längre fram än vad som anses ”normalt”. Men vem vill vara normal egentligen?

 

När jag var 15 år ansågs jag vara frisk. Men oräkneliga tankemönster och känslomönster låg fortfarande där under ytan, men jag ville inte se dem. Inte till att börja med i alla fall. Vetskapen att vi kan styra våra tankar tog mig på en sväng genom vad vissa kallar ”toxic positivity”. Det innebär att man bara tillåter positiva och glada tankar och känslor och trycker undan det faktum att vi människor har alla årstider inom oss och att det är naturligt att pendla mellan känslor och medvetandenivåer, ofta flera gånger under samma dag.

 

Men jag kom inte undan från mina tankemönster och känslomönster och till slut ledde det mig in på ett utforskande i att vara autentisk i alla mina upplevelser. Jag lärde mig att vi kan o-skapa alla dessa mönster som håller oss tillbaka. Med den insikten växer vi och vår syn på oss själva och världen. Det är först nu jag på riktigt känner mig fri. Det betyder inte att jag inte känner starka känslor eller ibland tänker tankar som inte är särskilt bekväma, det betyder bara att jag vet att jag inte ÄR mina tankar och mina känslor. Och jag vet att de passerar. Jag har hittat tillbaka till mig själv. Jag har lärt mig att våra tankemönster och känslomönster skapar våra liv, men också hur vi skiftar dem så att vi skapar en ny upplevelse av livet.

 

”Det sägs att ovan molnen är himlen alltid blå”

Vad var det då som fick mig att fortsätta gå igenom stormarna för att komma ut på andra sidan? Jo, jag visste någonstans att solskenet fortfarande fanns där.

 

Solskenet är den jag egentligen är och det är den du egentligen är också. Jag har insett att det är den viktigaste grejen att komma ihåg när vi jobbar med vår personliga utveckling: att essensen av oss ÄR ljus, kärlek, perfektion och mirakel. Solen är inte rädd för om den ibland skyms av moln eller en hel storm. Den bara fortsätter lysa sitt ljus. Och det gör våra inre också. I utbildningen ”Mysteriet med den försvunna lyckan” kallar vi den här platsen eller tillståndet för Mirakelrummet, för vi är alla mirakel. Men du kan kalla det vad du vill. Kanske ser du det som en fyr som står där och lyser sitt ljus och tryggt guidar dig genom allt. Det är kärleken som vi är gjorda av som alltid finns där, alltid har funnits där och alltid kommer att finnas där.

 

Skådespeleriet och livet går hand i hand

Jag har ju som sagt en masterexamen i skådespeleri, men varför är det viktigt i det här sammanhanget? Jo, att studera skådespeleri är utmärkt för att undersöka känslor och förstå hur vi människor funkar. Skådespeleri är som beteendevetenskap i praktiken.

 

Det finns otroligt mycket inom teatern som kan hjälpa människor att förstå sina liv bättre även om de aldrig själva vill stå på en scen. Livet och skådespeleriet går hand i hand. En bra liknelse är att det här livet som vi lever just nu är som karaktärer i en pjäs som våra högre jag eller själar spelar.

 

Vad mer kan vi ta med oss från teaterns värld in i våra privatliv och i vårt företagande? En sak är hur viktigt det är som ledare att ha en tydlig vision. Om en regissör inte har en tydlig vision för historien som ska berättas och hur arbetet ska gå till, ja, då blir det kalabalik i gruppen. Samtidigt som en regissör som går in och detaljstyr dödar kreativiteten.

 

Och vad är egentligen en karaktär? Det är en kategorisering av olika energier. Energier som ger känslomönster, tankemönster och beteendemönster. Det är egentligen publiken som skapar karaktären genom att kategorisera det de ser. Så funkar det med våra personligheter också. Alla du möter har en egen bild av vem du är baserat på vad de hittills vet och på vad du sänder ut. Om du skiftar dina energier kommer andra att se dig annorlunda. Det vi ser som vår personlighet skiftar när energier skiftar.

 

Samspelet i grupper skiftar också när energier skiftar. Det kan räcka med att en person väljer att introducera en ny energi så kommer samspelet bli annorlunda. Därför är det så viktigt att ledaren känner sig själv och ser ljuset i sig själv. Då kan hen se mer ljus i sina medarbetare än vad de kan se i sig själva. En sån ledare får en grupp att jobba ihop på ett sätt som gynnar alla och det som gruppen skapar tillsammans.

 

Som skådespelare får man också öva mycket på att lyssna, och att följa med nuet. För en utomstående kan det kanske verka som att en skådespelare lär sig ett manus och sen repeterar in exakt hur det ska framföras. Men det handlar om att vara i nuet och lyssna på vad som händer i varje stund, bortom orden som sägs. Då blir varje föreställning lite annorlunda. Det här kan vi använda för att lära oss om livet. För det handlar aldrig om vad du gör, det handlar om vad du tänker och känner när du gör det. Det gäller ALLT.

 

Livet med djur

Att ha djur är också en spännande typ av ledarskap. Mammas och min häst på 650 kg flyttar man inte med muskelkraft. Det gäller att hitta på något sätt att få honom att gå självmant utan att piska eller slå. Samma sak med vår hund. Att vara ledare för en hund handlar inte om disciplin utan om förtroende.

 

En mening för att hjälpa människor

Om jag ska säga bara mening för att hjälpa mänskligheten så skulle det vara att precis som skådespelaren inte ÄR karaktären så ÄR du inte dina tankar och känslor, du är den som tänker dina tankar och känner dina känslor.

Lisa Sjöström

lisa@growingtogether.se

En företagares reflektioner

Från början utbildade jag mig till jurist vid Stockholms universitet, men i 30 år har jag drivit egna företag inom event- och reklambranschen och då jobbat som föreläsare, utbildare, workshopledare, marknadsförare, kommunikatör, presentationscoach och grafisk formgivare med många stora företag, forskningsinstitut och myndigheter som kunder. Det har gett upphov till många reflektioner.

 

En är att avsaknad av tydligt ledarskap skapar en otrolig röra, oavsett om det gäller små företag, stora koncerner eller myndigheter. När jag själv hade anställda insåg jag hur otroligt stor skillnad det är på att vara chef och ledare.

 

En annan reflektion är att jag tycker att den allmänna uppfattningen att man måste kämpa och slåss mot konkurrenter för att lyckas är konstig. Alla slåss om en förutbestämd kaka. Det synsättet skapar mycket stress och frustration – helt i onödan. När jag lärde mig om människans olika medvetandenivåer förstod jag att det inte handlar om en fast verklighet utan om olika världsbilder. På en högre medvetandenivå behöver man inte slåss med någon om något.

 

Det finns så mycket att upptäcka!

Ända sen jag var liten har jag gillat att kolla hur olika prylar funkar. Så småningom märkte jag att det också fanns mycket att upptäcka kring mänskliga beteenden. Jag fullkomligt älskar att gräva så långt ner man kan komma i hur vi människor funkar psykiskt. Och jisses vad mycket spännande jag har hittat. I mitt utforskande upptäckte jag att det finns en himla massa hemlisar som få känner till. Det är livskunskap som ingen av oss fick i skolan. Våra föräldrar berättade det inte för oss, för de hade ingen aning.

 

Fast egentligen är det inte så hemligt. Vi har nämligen vägen till frihet, välmående och en härlig mental atmosfär rakt framför ögonen på oss. Och ändå missar många den.

 

Vad är det då som finns bakom kulisserna i varenda människa på hela jorden? Jo, en helt oförstörbar kärna av välmående. Men den döljs ofta av ett rationellt tänkande. Vi har byggt upp hela samhället kring rationellt tänkande.

 

Rationellt tänkande är användbart. Men det finns mer. Saker som det rationella tänkandet inte kan förstå.
Kärlek.
Lust.
Skratt.
Njutning (av att simma i havet till exempel).
Inre visdom (när du bara VET något utan att du kan förklara varför).
Nyfikenhet.
Bara för att nämna några.

Det enda som krävs för att få insikter om livets hemligheter är att du, bara för en liten stund, vågar kliva lite vid sidan om ditt rationella tänkande.

 

Lyfta blicken

Jag har alltså så länge jag kan minnas funderat mycket på hur livet fungerar och ofta lyft blicken och sett situationer ovanifrån. Jag gillar att ta exempel i det lilla för att förklara det stora. En dispyt mellan två länder är t ex som två grannar som bråkar om var tomtgränsen går. Och en företagsledare är som en förälder.

 

Att vara förälder till sina barn är såklart det viktigaste ledarskapet. Jag har 3 barn som nu är vuxna och jag har varit styvförälder. Det är mycket jag önskar att jag hade vetat när barnen var små. Min ena dotter, Fanny, hade kanske inte behövt ha tvångssyndrom om jag hade vetat det jag vet idag om tänkandet, medvetandet och livskraften. Men jag anade i alla fall var lösningen fanns när lärde jag henne att sortera tankarna. Vilka tankar var hennes och vilka var ”OCD-monstrets”? Det var första gången jag insåg att bara för att vi har en tanke i våra huvuden betyder det inte att den är sann. Men det tog mig faktiskt 20 år till innan polletten trillade ner ordentligt. Jag behövde stanna upp i en utmattning för att intellektet skulle börja lämna plats för något större.

 

Utmattad

Under mina 4 år med utmattning var det ingen inom vården som talade om för mig hur tänkandet funkar. De fokuserade på sin höjd, om ens det, på INNEHÅLLET i mina tankar. Det är ju lite konstigt tycker jag. Eftersom jag inte ÄR mina tankar. Ingen ÄR sina tankar. Vi är istället de som tänker tankarna. Tankarna kommer och går. Så när jag kallades utmattad VAR jag inte utmattad utan HADE utmattande tankar.

 

Under utmattningsåren insåg jag att ingen annan än jag kunde göra mig utmattad. Det var ju bara mina egna tankar som påstod att jag aldrig hade gjort tillräckligt och att jag inte var tillräcklig som människa. Att sitta still och titta på tv utan att ha datorn i knät var slöseri med tid, trodde jag. Men maktlösheten fanns bara i mina tankar.

 

”Tell them I’m not a lawyer, that might help.”

Så sa Julia Roberts rollkaraktär Erin Brockovich i filmen med samma namn. Jag har visserligen en juristexamen men den är inte alls relevant här, utan precis som Erin, som vann klienternas förtroende genom att INTE vara advokat, är min styrka att jag inte är varken psykiatriker, psykolog, beteendevetare, terapeut eller ens coach. Jag tycker att det är bra för annars skulle det vara lätt hänt att fastna i att använda inlärda metoder och tekniker som förväntas passa alla.

 

Nya perspektiv

En första liten övning för dig i att se saker ur nya perspektiv kan alltså vara att släppa taget om att det är bara de som har en lång utbildning inom t ex psykologi som skulle kunna ge dig transformerande insikter om hur det mänskliga psyket funkar. Min styrka är att höra detaljer och se samband i människors berättelser, så jag kan hjälpa dig att upptäcka vilka tankar som blockerar dig från att lösa mysteriet med den försvunna lyckan i ditt liv.

 

Däremot har jag gått en lång väg för att komma dit jag är idag. Min specialutbildning är de 4 åren med utmattningssyndrom. Utöver det har jag studerat personlig utveckling i drygt 15 år, ifrågasatt allt, provat och funderat och sen kopplat ihop det med psykologi-forskning, kvantfysisk forskning, olika typer av terapi och hyllmeter av böcker.

 

Vi skapar allt med våra tankar

Någonstans på vägen i all denna research insåg jag alltså att det var mina egna tankar som hade stoppat mig från såååå mycket här i livet. Hur tokigt var inte det? Frihetskänslan som följde på det är helt obeskrivlig och jag blev full i skratt av hur enkelt livet egentligen är. Vi kan inte uppleva något annat än våra egna tankar! Alltså skapar vi vår värld inifrån och ut, inte utifrån och in, som vi har blivit lärda att tro.

 

Om jag hade vetat det tidigare hade jag sannolikt aldrig behövt bli utmattad. Men eftersom allt i våra liv är en ’stepping stone’ till något större är jag oändligt tacksam för mina år med utmattning. Utan dem hade jag antagligen inte ens levt idag. Och jag hade inte kunnat hjälpa andra att hitta sin inre styrka. Jag brukar säga att utmattningen inte var en vägg, utan en dörr till något helt nytt. Något alldeles underbart.

 

Inga metoder, men några sanningar

Men bara för att det tog lång tid för mig att fatta betyder det inte att det är svårt. Tvärtom faktiskt. Det är nämligen alldeles för lätt för att våra rationella tänkanden ska acceptera så enkla lösningar på så stora problem som till och med psykisk ohälsa. Efter allt jag har testat är jag mer än bombsäker på att det inte finns en enda metod i hela världen som funkar för alla. Däremot finns det några sanningar som gäller oss alla. Och det är sanningen om hur tänkandet, kännandet, medvetandet och livskraften fungerar. När människor ser det är det som att allt annat faller på plats som ett pussel som lägger sig av sig självt.

 

En mening för att hjälpa mänskligheten

Om jag fick säga en enda mening för att hjälpa mänskligheten skulle det vara den här: Befrielsen som kommer av att veta att det enda vi kan uppleva är våra egna tankar, är fantastisk. Det har som sagt gett mig stora insikter om mitt eget liv, men också gjort att jag i olika situationer har kunnat möta frustrerade människor som levt ut sina aggressioner mot mig, utan att jag har behövt ta åt mig. Jag har sett att det inte har haft med mig att göra utan att de har varit förblindade av sina tankar.

 

Jag är så tacksam för att jag nu, tillsammans med Fanny, får berätta för andra om den livskunskap som vi alla borde ha fått i skolan.